page_banner1

Полимеризација и обработка на тефлонски

Мономерот на тефлонски е тетрафлуороетилен (TFE), а неговата точка на вриење е -76,3 степени Целзиусови.Тој е исклучително експлозивен во присуство на кислород и може да се спореди со барут.Затоа, неговото производство, складирање и употреба во индустријата бараат многу строга заштита, а излезот исто така треба да се контролира, што е исто така еден од главните извори на трошоците за тефлонски.TFE обично користи полимеризација на суспензија на слободни радикали во индустријата, користејќи персулфат како иницијатор, температурата на реакцијата може да биде помеѓу 10-110 степени Целзиусови, овој метод може да добие тефлонски многу висока молекуларна тежина (дури може да биде и над 10 милиони), без очигледен синџир се случува трансфер.

Бидејќи точката на топење на тефлонски е многу висока, што е блиску до температурата на распаѓање, а неговата молекуларна маса не е мала, речиси е невозможно да се постигне идеална стапка на проток на топење со едноставно потпирање на загревање како обичните термопластични полимери.Како се прави тефлонската лента или тефлонската цевка?Во случај на обликување, тефлонскиот прав генерално се истура во калапот, а потоа се загрева и се става под притисок за да се синтетува прашокот.Ако е потребно истиснување, јаглеводородните соединенија треба да се додадат во тефлонски за да помогнат во мешањето и течењето.Количеството на овие јаглеводородни соединенија мора да се контролира во одреден опсег, во спротивно лесно е да се предизвика прекумерен притисок на истиснување или дефекти на готовиот производ.По посакуваната форма, јаглеводородните соединенија се отстрануваат со бавно загревање, а потоа се загреваат и се синтеруваат за да се формира финалниот производ.

Употреба на тефлонски
Една од главните употреби на тефлонски е како облога.Од малата нелеплива тава дома до надворешниот ѕид на коцката за вода, можете да го почувствувате магичниот ефект на оваа облога.Други употреби се запечатувачка лента, надворешна заштита од жица, внатрешен слој на бурето, машински делови, лабораториски прибор, итн.


Време на објавување: 29.08.2022